home >>
servicii oferite >> endodontie
ENDODONTIE
Endodontia se ocupa cu tratamentul cariei complicate, cand bacteriile prezente in procesul carios au infectat pulpa dentara si, intr-un stadiu mai avansat, parodontiul apical.
Extirparea nervului nu inseamna “moartea” dintelui, asa cum se percepe in general. In urma tratamentului endodontic dintele continua sa functioneze si sa isi indeplineasca rolurile biologic-mecanice.
Menirea unui tratament endodontic este de a mentine in cavitatea bucala un dinte a carui pulpa este inflamata sau necrozata, precum si tratarea si prevenirea infectiei si a inflamatiei existente la nivelul tesurilor inconjuratoare (oase maxilare, tesuturi moi).
De regula, tratamentul se finalizeaza intr-o singura sedinta care poate dura pana la 2 ore, insa sunt situatii in care sunt necesare 2-3 sedinte, in functie de complexitatea cazului.
Tratamentul endodontic se face sub anestezie locala si izolare cu diga pentru a nu permite accesul salivei si contaminarea dintelui, si presupune urmatoarele etape:
- crearea accesului spre tesutul pulpar si indepartarea acestuia
- instrumentarea canalelor si curatarea acestora de bacterii si resturi organice
- efectuarea obturatiei de canal si etanseizarea acestuia cu materiale biocompatibile care sa nu permita reinfectarea lui.
Foarte frecvent, un dinte care are nevoie de tratament de canal, are coroana distrusa. Aceasta se reface dupa finalizarea tratamentului endodontic prin metode fizionomice directe: obturatie de compozit sau pivot. Uneori distructia poate fi atat de mare incat pentru indeplinirea functiilor lui cat mai mult timp, este indicata acoperirea acestuia cu o coroana.
In endodontie, radiografiile dentare ii sunt utile medicului pentru a avea control si repere pe parcursul tratamentului.