Inserarea implanturilor presupune o etapa chirurgicala in care se realizeaza o interventie asupra partilor moi si asupra osului. Implantologia evolueaza spre doua directii: latura chirurgiei orale si a doua , cea protetica pe implanturi.
Consideram necesara o evaluare a starii generale si loco-regionale a pacientului, evaluare ce urmareste indeaproape examenul clinic efectuat in chirurgia oro-maxilo-faciala.
Cea mai utila sursa pentru medic, prin care se determina toleranta pacientului la tratamentul chirurgical stabilit este anamneza corecta. De aceea este indicat ca pacientul sa completeze un chestionar de anamneza, chestionar de care se va tine seama atat in indicatiile de tratament prin implanturi, cat si in alegerea anesteziei si a interventiei celei mai potrivite pentru pacientul in cauza.
Densitatea osului disponibil intr-o zona edentata are o influenta majora asupra planului de tratament, aspectului implantului, abordului chirurgical, perioadei de vindecare si solicitarii initiale progresive a osului in timpul reconstructiei protetice, de aceea este posibil ca medicul chirurg sa recomande pe langa efectuarea unei radiografii panoramice si a unui examen computer tomograf.
Implanturile sunt realizate din titan, un metal ce a castigat mult teren in implantologie, cu proprietati deosebite printre care enumeram: densitate redusa, rezistenta specifica foarte mare si o deosebita rezistenta la coroziune, fiind considerat un "biomaterial", foarte indicat ce permite o osteointegrare promitatoare pentru stabilizarea implanturilor.
Implantul dentar este o piesa din titan pur (99,95%), având forma unui surub. El are menirea de a crea o radacina artificiala în osul maxilar, acolo unde dintele sau dintii naturali lipsesc.
Reconstructia este formata din doua segmente- unul intraosos (implantul) si unul supraosos numit bont protetic. Deasupra bontului protetic se ancoreaza o coroana, o punte sau o proteza. Tratamentul este conservator în comparatie cu o lucrare traditionala prin punte deoarece implanturile elimina necesitatea sacrificarii dintilor învecinati. În cazul în care confectionam o punte dentara, aceasta are nevoie pentru ancorare de minimum 2 dinti stâlpi. Restaurarea danturii pe implanturi aduce beneficii estetice si functionale extraordinare, pacientul nepercepând senzatia de “artificial”, în scurt timp, acesta uitând ca de fapt a pierdut în acel loc un dinte.
Avantajele protezarii pe implanturi:
Depinzând de conditiile dvs. specifice si de tipul de implant ales, implantologul dvs. vã va crea un plan de tratament. Implanturile dentare pot înlocui un singur dinte, mai multi dinti sau toti dintii dvs. Calitatea si cantitatea osului sunt de o importanta majora. Dacã osul este initial insuficient, atunci se poate practica o procedurã de adaugire numita augmentare osoasa. Aceasta se poate face în functie de caz în timpul interventiei chirurgicale de inserare a implanturilor sau separat. Medicul implantolog va alege tipul de os necesar augmentarii si daca e nevoie va utiliza o membrana biologica cu care va acoperi transplantul osos.
Sunt situatii care, în cazul în care se doreste inserarea unuia sau mai multor implanturi în regiunea laterala a maxilarului, aceasta sa nu poata fi facuta datorita prezentei unui sinus maxilar coborât si voluminos. Pentru aceasta, exista procedura chirurgicala numita "sinus lifting" (ridicarea membranei sinusului). In zona lateromandibulara, in acelasi scop este folosita aditia osoasa sau, dupa caz grefa osoasa.
Tratamentele se efectueaza in clinica stomatologica ORTO STOMA MEDICAL din Bucuresti
sector 6, Drumul Taberei, str. Prelungirea Ghencea 65B, bl. E, parter