facebook
telefon 0787 538 269

home >> parodontologia in sarcina

PARODONTOLOGIA IN SARCINA


Sarcina este o perioada unica in viata unei femei si este caracterizata de o multitudine de schimbari complexe fiziologice, care pot afecta statusul cavitatii bucale.
Pe perioada sarcinii creste riscul de a forma carii , care apare ca urmare a cresterii aciditatii salivare, scaderii volumului salivar, cresterea dorintei de a consuma dulciuri, si de asemenea, creste frecventa snacks-urilor dintre mese.     
In aditie, in cavitatea bucala pe perioada sarcinii se gaseste acidul gastric, care contribuie la formarea cariilor, dar produce si eroziune dentara.  Acidul gastric poate fi intalnit si in prima perioada a sarcinii, cand apare “raul de dimineata”, dar si in ultima perioada de sarcina cand sfincterul esofagian este slabit si cand apare refluxul gastric, ca urmare a cresterii presiunii uterine. Efectul in timp este cresterea volumului placii bacteriene, ca urmare a dificultatii de a peria dintii.     
Raspunsul la cumulul de placa bacteriana este de dat de hormonii din sarcina: progesteron si estrogen. Hormonul progesteron are un nivel crescut, ceea ce duce la o susceptibilitate mai mare de a dezvolta placa bacteriana. Astfel gingiile sunt afectate de acumularea de placa bacteriana, devenind sensibile la atingere, iar in final apare inflamatia si infectarea bacteriana.     

Reguli de igiena pe perioada sarcinii

Periati dintii de 2 ori pe zi cu o pasta de dinti ce contine fluor.
Curatati spatiile interdentare cu ata dentara sau/ si cu periuta interdentara.
Evitati snacksurile pe baza de zahar si bauturile carbogazoase.
Daca aveti momente de greata, clatiti gura cu apa simpla sau cu apa de gura cu fluor si este recomandat sa periati dintii la o ora distanta.
Daca pe perioada sarcinii aveti momente de greata in timpul periajului dentar atunci e recomandat sa schimbati periuta de dinti cu o periuta de dinti cu un capat cat mai mic si sa micsorati intensitatea cu care periati dintii. Consistenta perilor va fi medie.
Daca gustul pastei de dinti cu fluor nu este placut este recomandat sa schimbati pasta de dinti si sa clatiti gura cu apa de gura cu fluor. Odata ce perioada neplacuta a trecut, trebuie reluata pasta de dinti cu fluor.
Vizitati dentistul frecvent.

Dr. MINGIREANU DANIELA
medic stomatologie generala
medic specialist parodontologie

NOUTATI SI ARTICOLE