facebook
telefon 0787 538 269
slider7
home >> servicii oferite >> parodontologie

PARODONTOLOGIE


Studiaza si trateaza bolile ce apar la tesutul de sustinere a dintilor, respectiv gingia, osul alveolar, ligamentele parodontale
 

Gingivita este primul semn al instalarii bolii parodontale. Netratata corespunzator si la timp progreseaza, ducand la instalarea parodontozei, una dintre cele mai frecvente cauze de pierdere a dintilor.

Placa bacteriana se acumuleaza pe suprafata dintilor, supra si subgingival si in spatiile interdentare, declansand procese inflamatorii gingivale. Prin extinderea inflamatiei catre tesuturile parodontale profunde se formeaza asa- zisele pungi parodontale, care afecteaza fixarea dintilor in oasele maxilare. Acest proces este lent si trecut cu vederea de catre pacient, dar duce, pana la urma, la pierderea dintilor din cavitatea orala. De aceea, boala parodontala trebuie diagnosticata si tratata la timp.

Factorii de risc sunt: igiena orala deficitara, varsta, fumatul, tulburari endocrine, stresul, boli imunitare, factori genetici etc.

Semne si simptome: orice urma de sangerare atunci cand va periati dintii, gingii rosii si inflamate, retractie gingivala cu expunerea unei suprafete mai mari a dintelui, ce poate creste sensibilitatea dintilor la stimuli reci sau calzi.

Clinica noastra va ofera urmatoarele manopere parodontale:

  • profilaxia afectiunilor gingivale prin detartraj cu ultrasunete si periaj profesional*
  • tratamentul gingivitelor si parodontopatiilor
  • tratamente locale prin injectare de Ney - Pul
  • cure parodontale cu pasta TM
  • tratamente chirurgicale parodontale: chiuretaj subgingival in camp inchis, chiuretaj subgingival in camp deschis, reconstructie osoasa dirijata, operatii cu aplicare de membrane artificiale si aditie osoasa cu aplicare de os artificial
 

PRP (Platelet Rich Plasma)

prp

PRP sau ”plasma imbogatita cu platelete” este prima generatie de concentratie plachetara lichida injectabila in tesuturile moi (derm, tesut conjunctiv).
PRP-ul favorizeaza sinteza fibrelor de colagen, care formeaza matricea fibroasa de la nivelul osului si a pielii . PRP asigura o vindecare mai rapida cu resurse proprii a organismului.
Aceasta tehnica este utilizata in numeroase specializari: chirurgia cardiaca, medicina dentara, medicina estetica (terapia “anti-age”), ortopedie tratamentul artrozei, medicina sportiva.
 

Mecanismul de actiune

PRP-ul se obtine prin centrifugarea sangelui si adaugarea unui anticoagulant, iar procedura reprezinta un tratament autolog, aceasta insemnand că se obtine preparatul din sangele propriu al pacientului. Prelevarea sangelui se face intr-un circuit inchis, steril, neexistand riscul de contaminare incrucisata.
PRP este o concentrare crescuta a numarului de platelete autologe intr-un volum mic autolog de plasma.
Plasma contine factori esentiali pentru supravietuirea celulara: substante nutritive, vitamine, hormoni, saruri minerale, proteine, factori de crestere (IGF+HGF).
Proteinele plasmatice contin molecule esentiale coagularii si formarii cheagului de fibrina, ce reprezinta matricea in reconstructia celulara.
Plateletele au un rol crucial in hemostaza, formarea cheagurilor si in vindecarea ranilor. Ele reprezinta factorul cheie in mecanismul de regenerare a tesuturilor biologice. In timpul vindecarii, plateletele s unt printre primele celule care ajung la rana, fiind critice pentru initierea acestui proces. Sunt importante pentru rolul procoagulant, dar sunt si o sursa bogata de factori de crestere, precum: PDGF, IGF, VEGF, TGF, care activeza cascada angiogenica de vindecare.
Acesti factori sunt implicati in migrarea, diferentierea si proliferarea celulara a celulelor stem, celulelor endoteliale, fibroblastilor.
In terapia orala Plasmolifting produsul obtinut se injecteaza in mucoasa orala, pentru ca e nevoie de “bruising”/ “ranirea” tesutului pentru ca plateletele sa devina active si sa inceapa sa secrete intr-un ritm exponential factori de crestere.

Beneficiile PRP

Ajuta in vindecarea rapida a alveolelor dentare postextractionale.
Ajuta in vindecarea si maturarea osului la pacientii ce urmeaza tratament cu bisfosfonati.
Ajuta in vindecarea sinusurilor in implantologia orala.
Reduce sensibilitatea dentara si sangerarea gingivala.
Ajuta in tratamentul bolilor parodontale, tratament care e uneori anevoios si necesita multa terapie chirurgicala.
Ajuta in tratamentul ortodontic, reducand durerile dentare , in timpul actionarii fortelor de tractiune.

 

Detartrajul cu ultrasunete

Se realizeaza in clinica noastra cu ajutorul detartrorului MECTRON MEDICAL TEHNOLOGY ce pune la dispozitie o larga gama de anse de detartraj. Acest tratament consta in spargerea depozitelor de tartru si indepartarea acestora cu ajutorul aparatului cu ultrasunete. Acesta are in componenta lui o ansa metalica ce vibreaza si vibratiile produse duc la dezintegrarea tartrului. Manopera e nedureroasa, dar sensibilitatea fiecarui pacient e diferita, asa ca poate fi usor neplacuta.

Acumularea tartrului determina inflamarea gingiilor (gingivita) ce poate duce la sangerarea acestora, schimbarii culorii, dar si fenomenul numit parodontoza, atunci cand tartrul stationeaza mult subgingival, afectand osul si slabind implantarea dintilor.

Se recomanda efectuarea unui detartraj o data la 6 luni sau mai repede daca medicul considera ca e necesar.


Periajul profesional

Se efectueaza cu ajutorul unei periute de unica folosinta montata la piesa contraunghi (W&H, Austria) a unitului dentar si a unei paste profesionale abrazive.

Acest periaj inlatura placa bacteriana de pe suprafata dentara si indeparteaza petele de la alimente, tutun si depunerile de tartru fixate superficial.

NOUTATI SI ARTICOLE