facebook
telefon 0787 538 269
slider7
home >> informare

INFORMARE

 

Masuri de prevenire a raspandirii COVID-19 la reluarea activitatii in clinica ORTO-STOMA-MEDICAL. Protocol de desfasurare a activitatii medicale.

 

In contextul actualei pandemii cu coronavirusul SARS-COV-2, tinand cont de recomandarile Colegiului Medicilor Stomatologi si de experienta acumulata pana in prezent, se impune necesitatea adoptarii unor masuri si norme speciale de dezinfectie si sterilizare, astfel incat activitatea medicala in cabinetul de medicina dentara sa se desfasoare in conditii de siguranta pentru profesionisti si pacienti.
 

Luand in considerare faptul ca infectia COVID-19, generata de coronavirusul SARS-COV-2 care afecteaza intreaga lume este caracterizata printre altele de o rata de contagiozitate foarte ridicata si ca pandemia de COVID-19 este o situatie noua cu multe necunoscute, particularitatile profesiei de medic stomatolog implica un risc crescut de contaminare si raspandire a COVID-19. Din acest motiv, stomatologia este singura specialitate medicala a carei activitate a fost suspendata pe perioada starii de urgenta.

 

Ca urmare, TRIAJUL PACIENTILOR ESTE CEA MAI IMPORTANTA MASURA DE PROTECTIE.

 

In continuare, va rugam sa cititi cu atentie PROTOCOLUL de desfasurare a activitatii medicale in clinica noastra in urmatoarea perioada:

 

 1. Atat PROGRAMAREA cat si TRIAJUL pacientilor se vor face DOAR TELEFONIC.

  Va rugam sa nu veniti la cabinet fara o discutie in prealabil la telefon si fara sa primiti programare!

  Medicul dumneavoastra este cel care va stabili gradul urgentelor si ordinea prioritatii acestora. Pacientii cu tratament ortodontic in desfasurare, vor fi rechemati telefonic in prima perioada de la reluarea activitatii noastre. Va rugam sa comunicati daca sunt probleme aparute in decursul acestei perioade de pauza pentru a putea rezerva timpul necesar rezolvarii acestora. Pe site-ul clinicii (www.ortostoma.ro) veti gasi CHESTIONARUL conceput pentru actuala pandemie. Va rugam sa il cititi cu atentie astfel incat atunci cand ajungeti la cabinet sa il puteti completa si semna in cel mai scurt timp posibil!

   

 1. Programarile vor fi facute la intervale de timp mai mari astfel incat pacientii sa nu stationeze in sala de asteptare si sa existe timp suficient intre programari pentru pregatirea personalului si a cabinetului pentru urmatoarea interventie.

  In situatia in care ajungeti la programare mai devreme sau in situatia nedorita in care trebuie sa asteptati (maxim 15 minute), va rugam sa o faceti afara, la distanta de minim 2 metri de alte persoane. Veti fi invitat in interiorul clinicii dupa ce a iesit pacientul programat inaintea dumneavoastra. De asemenea, va rugam sa nu intarziati la programare!

   

 1. Va rugam sa nu veniti insotiti la cabinet, cu anumite exceptii (copii, persoane cu nevoi speciale). De asemenea, va rugam sa aveti la dumneavoastra doar strictul necesar (nu bagaje, cumparaturi, ghiozdane, etc) astfel incat sa aveti ambele maini libere.

 

 1. Atat pacientul cat si insotitorul (daca este cazul), se vor supune urmatoarelor reguli:

 1. Cand ajungeti la programare, anuntati prin actionarea interfonului. Nu atingeti usa/clanta, va rugam!

 2. Veti fi intampinat de o asistenta, echipata corespunzator situatiei actuale, care va va deschide usa si inainte de a intra in cabinet, va va masura temperatura. Daca temperatura este in limite normale (sub 37 grade Celsius), veti putea intra in cabinet. In caz contrar, se va recurge la o noua programare telefonica.

 3. Va rugam sa veniti cu masca de protectie, daca este posibil. Pentru persoanele cu parul lung, rugamintea este sa vina cu parul strans.

 4. Dupa ce intrati in cabinet, va rugam sa nu atingeti nimic (manere, usi, intrerupatoare, suprafete).

 5. Va veti dezinfecta incaltamintea dupa indicatiile primite de la asistenta indrumatoare si veti incalta o pereche de botosi de unica folosinta, halat de vizitator, boneta, dupa necesitate.

 6. Va veti dezinfecta mainile cu solutie antiseptica tegumentara pe care asistenta v-o va pune in palme.

 7. Completati in cel mai scurt timp posibil CHESTIONARUL pentru triajul epidemiologic.

 8. Veti fi indrumat in cabinet si invitat sa asezati obiectele personale intr-un loc special amenajat, care se dezinfecteaza dupa fiecare pacient.

 9. Apoi veti lua loc pe scaunul stomatologic (protejat cu invelitori speciale de unica folosinta), la indicatia medicului puteti scoate masca si veti fi invitat sa va clatiti gura 1-2 minute cu solutie de apa oxigenata (1%-1,5% peroxid de hydrogen). Pentru pacientii purtatori de aparate ortodontice mobile sau alte dispozitive bucale mobilizabile, asistenta le va dezinfecta.

 10. Dupa tratamentul propriu-zis, va veti repune masca si veti fi invitat sa coborati de pe scaun si sa va luati lucrurile personale.

 11. Veti iesi din cabinetul de consultatie si veti fi indrumat de asistenta care va asteapta la usa cabinetului spre receptie, unde veti achita contravaloarea tratamentului primit. Va rugam sa efectuati plata cu cardul bancar!

 12. Veti fi indrumat apoi spre iesirea din clinica. Veti depune materialele de unica folosinta in recipientul pentru deseuri biologice, va veti dezinfecta inca o data pe maini, iar asistenta va va deschide usa si veti putea iesi.

 

Va rugam sa NU VENITI la clinica daca:
 

 • Aveti sau ati avut in ultimele 15 zile semne ale infectiei cu SARS-COV-2 (tuse, febra, durere in gat, diaree)

 • Ati intrat in contact cu un purtator sau posibil purtator al virusului SARS-COV-2, in ultimele 3 saptamani

 • Daca ati calatorit in strainatate in ultimele 3 saptamani

 

Va rugam sa ne protejati ca sa va putem proteja si trata in continuare!

 

Cabinetele stomatologice sunt si vor fi profund afectate de criza sociala si economica, determinata de aparitia COVID-19, precum si de implementarea masurilor speciale de prevenire si limitare a raspandirii infectiei prin:

 • Reducerea insemnata a activitatii

 • Cresterea semnificativa a costurilor echipamentelor suplimentare de protectie, materiale de unica folosinta, dezinfectanti

 • Existenta unor dificultati majore in procurarea echipamentelor, materialelor, dezinfectantilor

 

Trebuie sa incercam cu totii sa fim responsabili si atenti, sa nu ne expunem pericolului imbolnavirii si sa nu ii expunem nici pe cei din jurul nostru.

 

Avem protocoale noi si masuri noi si ne vom obisnui cu totii cu ele. Cu toate acestea, PERICOLUL CONTAMINARII RAMANE PREZENT SI REAL prin noutatea si incertitudinile care exista in continuare, referitor la aceasta pandemie.

Acest material a fost gandit pentru siguranta noastra si a dumneavoastra. Stim ca sunteti ingrijorati. Multi dintre dumneavoastra ati ramas cu tratamentele neterminate. Sunt pacienti cu tratamente ortodontice in desfasurare care eu nevoie imperioasa de consultatie.

 

Va multumim ca ati asteptat cu rabdare momentul in care putem sa ne reluam gradual activitatea.

Veti fi contactati telefonic, fiecare in parte, pentru programare.

De asemenea, ne puteti contacta ca si pana acum pe numarul de telefon 0787.538.269 si la adresele de e-mail:

ortostomamedical@yahoo.ro

Dr. Ioana Meirosu – ioana.meirosu at yahoo.com

Dr. Diana Popa – doctordianapopa at gmail.com

Dr. Daniela Mingireanu – drelenada at gmail.com

 

 

Va dorim multa sanatate si speram sa ne revedem cu bine cu totii!

Echipa ORTO-STOMA-MEDICAL

CHESTIONAR

DECLARAŢIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE - PROFILAXIE CORONAVIRUS 
 


 

NOUTATI SI ARTICOLE